Investera via ett Bolag

Portalen erbjuder dig en överblick gällande de investeringar du gjort i bolag, som finns i Portalen. Som individ har du full översikt och kan enkelt hålla koll på uppdateringar eller utvecklingar. Men hur ser det ut om du vill investera via ett bolag undrar du? Är det ens ett alternativ? Och om ni är flera delägare i bolaget ni vill investera via? Det är fullt möjligt och vi tänkte visa hur den processen kan gå till med ett exempel.

Artikel för: Entreprenörer, Investerare och administratörer
Plats PortalenBolagsrum/Mitt Kontor

Personkonto Bas till alla

Conny, Sofie, Noel och Else är alla investerare i ett nätverk och samtliga har individuellt skaffat sig ett Personkonto Bas på Invonos plattform Portalen. I modulen Mitt Kontor har de en överblick över sina privata investeringar. Nu har de startat ett gemensamt bolag vars affärsidé är att investera i intressanta bolag. Bolaget kallas för INVESTORY.

Bolagskonto Bas och INVESTORYs första aktiebok

Conny startar ett Bolagskonto Bas för INVESTORY i Portalen. Kontot är gratis och innehåller funktioner för att hantera bolagets aktieägare och att skapa bolagets aktiebok online. Conny skapar INVESTORYs första aktiebok. Conny, Sofie, Noel och Else går in med olika ägarandelar i INVESTORY. Funktionen för aktiehantering möjliggör även framtida splittar och emissioner.

När aktieboken är skapad kan respektive person se sitt aktieägande i INVESTORY under den personliga modulen Mitt Kontor. Där kan de också se INVESTORYs aktieägarlista som visar hur mycket de andra delägarna äger.

INVESTORY investerar i ett bolag

Bolaget RANDOMIZER – som också använder Portalen – gör en emission. INVESTORY köper in sig med 200 aktier. RANDOMIZER registrerar emissionen och skapar en ny aktiebok.

Eftersom alla parter använder Portalen kan Conny, Sofie, Noel och Else se sitt personliga aktieinnehav i både INVESTORY och RANDOMIZER. Under den personliga modulen Mitt Kontor och menyn Investeringar visas investeringarna uppdelade på privata och via bolag.